You are currently viewing 3000 людей на день: як у Дніпрі працює для переселенців найбільший в Україні хаб

3000 людей на день: як у Дніпрі працює для переселенців найбільший в Україні хаб

«Доброго ранку, ми з Маріуполя» – так називається найбільший в Україні хаб для переселенців-маріупольців. Локально він знаходиться у Дніпрі. Створили його представники релігійної громади. Наразі допомагають не лише маріупольцям, а й іншим переселенцям й захисникам. Про це Відкритому розповіла волонтерка, координаторка соціальних проєктів Наталя Гейман.

Нагодують, заспокоять, підтримають словом. У Дніпрі для переселенців ще на початку війни відкрили волонтерський хаб «Доброго ранку, ми з Маріуполя».

Він найбільший в Україні. Гості, приїхавши до Дніпра, можуть у хабі отримати продуктові набори з найнеобхіднішими харчами, засоби особистої гігієни, дітям дають – молочну продукцію. А ще – кожна людина, після пережитого жахіття у Маріуполі або ж інших гарячих точках, – може поспілкуватись з психологом та навіть отримати юридичну допомогу. За день у хабі допомогу отримують до 3 тисяч людей.

«Люди передають через сарафанне радіо своїм землякам, щоб ті їхали саме в цей хаб. Адже там ви отримаєте і психологічну підтримку, і продуктовий набір, і юридичну підтримку. Медичні моменти ми теж закриваємо. Наприклад, є родина, у якої дитина з аутизмом. Хлопчик завжди був гіперактивним. Коли вони виїхали з Маріуполя – дитина нічого не їла і була у пригніченому стані. Ми допомогли з лікарями. Сьогодні хлопець бігає по хабу – розносить все по своєму шляху», – поділилася історією волонтерка та координаторка соціальних проєктів Наталя Гейман.

Окрім хабу, координаторка Наталя Гейман розповіла й про інші соціальні проєкти. Зокрема, наразі в Україні відкривається 5 шелтерів, де на три місяці можуть прихистити та надати комплексну допомогу жінкам та дітям, людям ключових груп. Один заклад зможе розмістити від 30 до 100 людей.

«Два шелтери ми відкриваємо у Чернівецькій області, по одному у Рівненській, Івано-Франківській та Київській (Буча). Називаються вони всі однаково «Шелтер святої Ольги», бо саме так ми назвали перший такий прихисток у місті Буча, який будували ще до початку війни. Там мали проживати жінки з дітьми, які постраждали від домашнього насильства. Наразі ми ту будівцю відновляємо й незабаром там будуть розміщені ті, хто цього потребує», – розповіла Наталя Гейман.

Наталя поділилася, що в найближчі місяці хаб буде продувжувати надавати допомогу продуктовими наборами для всіх переселенців. Окрім того в хабі для всіх бажаючих команда соціального служіння проводить тестування на ВІЛ.

«Бувають різні випадки і різні історії. Є жінки, які не можуть розповісти про все, що з ними сталося в окупації. Тому вони можуть пройти анонімне, безкоштовне тестування на ВІЛ та отримати ліки».

Більше про роботу гуманітарного хабу, шелтери та евакуацію переселенців – дивіться у відео.

Джерело: Відкритий